خاویار واقعی فقط از ماهیان خاویاری ماقبل تاریخ می آید. تمام تخمهای ماهی دیگر خاویار نیستند، بلکه به عنوان قلیه یا به سادگی نام ماهی و تخممرغ شناخته میشوند، مانند تخمهای محبوب ماهی سالمون. بهترین ماهیان خاویاری با ارزشمندترین ماهی قلیه که طبیعت داشت، عمدتاً از دریای خزر از ایران و روسیه به عنوان دو تولیدکننده بزرگ برداشت شد و با تولید 90 درصد عرضه جهانی، بازار خاویار و خاویار طلایی ایرانی را در انحصار خود درآورد. ماهیان خاویاری به طور طبیعی مسافت های طولانی را طی می کنند و بنابراین رژیم غذایی و محیط زیست آنها از منطقه ای به منطقه دیگر تغییر می کند و در نتیجه طعم و ظاهر قلیه آنها را تحت تأثیر قرار می دهد.
هر ماهی خاویاری بر اساس نوع و سن ماهی بررسی و جدا می شود. ماهی هایی که به بلوغ می رسند جدا شده و مرتباً بررسی می شوند. صدای اولترا روشی است که توسط بسیاری برای بررسی آمادگی ماهیان خاویاری برای برداشت استفاده می شود. خاویار یک اصطلاح عمومی است که برای انواع قلیه ماهی استفاده می شود که از معمولی و ارزان بودن تا یکی از کمیاب ترین و گران ترین غذاهای لذیذ در جهان را شامل می شود. قیمت های بازار بر اساس عواملی مانند نوع ماهیان خاویاری، سن، کمیاب بودن، منشاء، اندازه، بافت و رنگ تعیین می شود.
خاویار درجه بالاتر، خاویار بالغ تری دارد. اول از همه طعم و مزه است، درجه بالاتر طعمی با عمق و قدرت بیشتر را نشان می دهد. همچنین بافت سفتتر و تخممرغهای بزرگتری برای حس دهانی پررنگتر خواهد داشت. درجات بالاتر خاویار نیز معمولا رنگ روشن تری دارند. 3 نوع خاویار ارزشمند عبارتند از Beluga، Osetra و Sevruga. خاویار معمولی ایرانی بلوگا به دلیل تخمهای نرم و بسیار بزرگ (به اندازه نخود) ارزشمند است. رنگ آن می تواند از خاکستری نقره ای کم رنگ تا سیاه متغیر باشد. بعدی از نظر کیفیت، اوسترا با اندازه متوسط، خاکستری تا قهوه ای مایل به قهوه ای است و آخرین رتبه در رتبه بندی کیفیت، خاویار sevruga خاکستری کوچکتر است. بسیاری از دوستداران خاویار و خاویار الماس طلایی، طعم های غنی Sevruga و Osetra را به قلیه گران قیمت بلوگا ترجیح می دهند. هیچ کشوری نمی تواند در فرآوری و تولید خاویار با ایران رقابت کند زیرا خاویار ایران به عنوان بهترین نوع خود در دنیا شناخته شده است.
برخی از فواید خوردن این خوراکی لذیذ:
-کمک به جلوگیری از حملات قلبی، سرشار از روغن امگا 3
-به کاهش فشار خون کمک می کند، دارای پتاسیم بالا
-ضد استرس و ضد میگرن، سرشار از ویتامین B2، B6، B12، A، D، C، E
-مفید برای استخوان ها، مقدار زیاد کلسیم
-اثر ضد افسردگی دارد
-توسعه دهنده عضله، سرشار از پروتئین
– متحد ورزشکاران، سرشار از آهن
خاویار یکی از محصولات صادراتی ایران است. در واقع خاویار خالص ایرانی و خاویار زرد طلایی اصطلاحی است که برای صادرات گسترده این محصول به کار می رود. ایران 93 درصد خاویار جهان را تامین می کند که تمام این ماده مغذی ارزشمند از دریای خزر به دست می آید. انواع مختلفی از خاویار وجود دارد که شامل 27 گونه ماهی است که 6 گونه از آنها در دریای خزر زندگی می کنند. گوشت ماهی خاویار مانند ماهی های دیگر است. اما چیزی که آن را از انواع دیگر ماهی ها متمایز می کند، تخم آنها است که به مروارید سیاه نیز معروف است. بعلاوه این نوع ماهی در جهان فسیل های زنده نیز نامیده می شود که مانند تکامل فیلوژنتیکی زندگی می کنند. خاویار دارای سه نوع رنگ طلایی، قرمز و سیاه است.
در این میان خاویار سیاه و خاویار طلایی رشت از محبوبیت بیشتری برخوردار است و از نظر صادرات اهمیت بیشتری دارد. خاویار را می توان به دو دسته پرورشی و دریایی تقسیم کرد. خاویار بلوگا، سوروگا و آسترا انواع خوش طعم خاویار هستند. 93 درصد خاویار جهان در دریای خزر است که پنج عدد خاویار ارزشمند از این دریا به دست می آید.
انواع خاویار ماهی در دریای خزر عبارتند از:
بلوگا
یکی از بزرگترین گونههای ماهیان آبهای ایران، ماهی بلوگا است که محبوبترین ماهیهای خاویاری را در بین سایر گونهها دارد. وزن برخی از ماهی های بلوگا به 1400 کیلوگرم می رسد. این ماهی می تواند بیش از 100 سال عمر کند.
ماهی بلوگا هر دو یا سه سال یکبار تخم ریزی می کند. ماهی بلوگا در سن 14 تا 17 سالگی بالغ می شود. در این سن گرانترین خاویار تولید شده است. بزرگترین بلوگای شکار شده در ایران 620 کیلوگرم است. این نوع از 1.5 متر تا بیش از 4 متر طول دارد.
اوسترا
ماهی خاویاری یا اوسترا گونه دیگری است که از آن خاویار تولید می شود. گفته می شود که این نوع ماهی از اصطلاح اصلی روسی به نام ماهیان خاویاری در زبان ترکی گرفته شده است که به معنای بینی سیاه است. از نظر ارزش، ماهیان خاویاری در ردیف دوم قرار گرفتند.
گونه های ماهیان خاویاری ایران بزرگتر از روسی بوده و کیفیت بیشتری دارند. هر دو نوع ایرانی و روسی شبیه به هم هستند. ماهیان خاویاری ایرانی رنگ تیره تری دارند و نقاط سفیدی نیز در بدن آنها دیده می شود.
انواع ماهیان خاویاری در سن 12 یا 14 سالگی بالغ می شوند و طول آنها بین یک تا بیش از 2 متر است. وزن آن بین 60 تا 130 کیلوگرم است.
ماهی خاویاری روسی
ماهی خاویاری روسی در ایران یافت می شود که به آن خاویار طلایی نیز می گویند و در رتبه سوم خاویار در جهان قرار دارد. این نوع ماهی در سن 12 تا 16 سالگی بالغ می شود و در این سن شروع به تخم ریزی می کند. ماهیان خاویاری روسی دارای وزن متوسط 60 کیلوگرم و طول آن به یک تا دو متر می رسد.
ماهیان خاویاری کشتی
این نوع ماهی مهاجر بوده و در زمان تخم ریزی وارد سواحل ایران می شود و در حوضه آبریز رودخانه تخم ریزی می کند. این نوع ماهی می تواند تا 30 سال عمر کند. وزن سبکی دارد و تعداد آنها کمتر از سایر ماهیان خاویار است. ماهی خاویاری کشتی آسترا در سن 10 تا 14 سالگی تخم ریزی می کند. طول این ماهی بیش از یک متر است.
سوروگا (دراکول)
سوروگا (دراکول) به عنوان کوچکترین ماهی خاویاری دریای خزر شناخته می شود و از نظر کیفیت در مقایسه با 5 نوع دیگر ماهی خاویاری از جایگاه پایینی برخوردار است. تخم های آن کوچکتر و ارزان تر است. تخمگذاری تخمهای آن استقامت بالایی ندارد. این نوع تخمهای ماهی در شرایط طبیعی ضعیف هستند. Sevruga به معنای بینی بلند است.
خاویار سوروگا یا دراکول در سن 8 تا 12 سالگی بالغ می شود و وزن کمی دارد. این ماهی 1 تا 1.5 متر طول دارد و فقط در دریای خزر رشد می کند
قیمت خاویار
خاویار یکی از با ارزش ترین محصولات دنیاست که در ردیف غذاهای پرانرژی قرار دارد. خاویار از نظر ارزش غذایی دارای خواص متعددی است و همین ویژگی ها آن را به عنوان یک ماده غذایی گران قیمت تبدیل کرده است. گرانترین نوع خاویار، خاویار بلوگا یا الماس سبک است. خاویار بلوگا از بیش از 75 درصد لسیتین و 25 درصد چربی تشکیل شده است. سایر مواد و عناصر موجود در ماهی خاویار آمینو اسیدهای آرژنین، هیستامین، ایزولوسین، لیزین و متیونین هستند. با توجه به تغییرات قیمت دلار، قیمت ماهی خاویار ایرانی نیز متغیر بوده و قیمت خاویار قرمز به طور مداوم در حال تغییر است.
خاویار قرمز مقرون به صرفه ترین نوع خاویار است و ارزش غذایی و طعم آن کمتر از خاویار سیاه است. این نوع ماهی خاویار روسی در تمام خواربار فروشی های روسیه به فروش می رسد. شرکت نگین آبزیان امکان خرید اینترنتی ماهی خاویار را فراهم کرده است. در نتیجه خرید ماهی خاویار بدون نگرانی از نمایندگی رسمی شیلات ایران با خیال راحت انجام می شود.
خواص خاویار
خاویار یکی از محصولات غذایی است که دارای خواص بسیار زیادی است. غذا انرژی زا و طعم لذیذی دارد و بوی آن مطبوع است. پروتئین های موجود در خاویار آن را به غذایی منحصربفرد تبدیل کرده است. چربی موجود در خاویار به دو دسته کلسترول و لسیتین تقسیم می شود.
خواص خاویار عبارتند از:
این ماده غذایی می تواند به پیشگیری از بیماری های قلبی عروقی کمک کند. زیرا غلظت اسیدهای چرب امگا 3 در خاویار زیاد است و برای بیماران قلبی مفید است.
ترکیبی به نام «کتاکوسند» در خاویار وجود دارد که یک الکل چرب با زنجیره بلند است و پس از ورود به بدن میتواند به اسیدهای چرب تبدیل شود.
این اسیدهای چرب تأثیر عمده ای در تشکیل سنتز میلین (پوشش سلول های عصبی) دارند. به عبارت دیگر سلامت سلول های عصبی را می توان با خوردن خاویار به دست آورد.
تحقیقات نشان داده است افرادی که خاویار مصرف می کنند کمتر در معرض خطر ابتلا به بیماری های روانی از جمله افسردگی هستند. از آنجایی که در خاویار اسیدهای چرب امگا 3 وجود دارد، مصرف این غذاها می تواند از افزایش کلسترول خون جلوگیری کند. خاویار از آرتریت روماتوئید (التهاب مفاصل (بیماری های گوارشی)) و برخی از انواع سرطان جلوگیری می کند. در خاویار مقدار زیادی آهن وجود دارد. افرادی که کم خونی دارند می توانند خاویار بخورند.
چگونه از خاویار استفاده کنیم؟
خاویار اغلب برای صبحانه استفاده می شود. برخی آن را خام می خورند. در برخی کشورها نیز در پیاز سرخ شده و با زرده تخم مرغ پخته می شود. با توجه به ذائقه افراد، گیاهان دارویی می توانند هنگام تهیه خاویار دم کرده و سپس آن را به صورت تکه های کوچک داخل نان بریزید و با کره تفت دهید. روش دیگر مصرف خاویار استفاده سرد و خام آن است. خاویار دارای بوی ماهی و طعم شور است که چندان خوشایند نیست. به همین دلیل بهتر است از مصرف خام آن خودداری کنید.
دستور تهیه خاویار در برخی رستوران ها به این صورت است که خاویار قرمز را با برگ جعفری ترکیب می کنند و روی تکه های نان می ریزند و سرخ می کنند.
مهمترین حقایق در مورد خاویار:
خاویار تخم ماهی خاویار است و گران ترین غذای جهان است. دریای خزر به عنوان زیستگاه اصلی ماهی خاویار در جهان شناخته شده است. ماهی خاویار دریای خزر ماهی هایی هستند که به اصطلاح مهاجرت می کنند، بنابراین محیط و خوراک زیستی متفاوتی بر اندازه و طعم تخم آنها تأثیر می گذارد. سه نوع خاویار وجود دارد که خاویار بلوگا، خاویار آسترا و سوروگا از ارزشمندترین انواع آن هستند. اندازه تخم خاویار بلوگا بزرگتر از دو نوع دیگر و رنگ آن خاکستری تیره است و به دلیل کیفیت بالا در رتبه اول خاویار جهان قرار دارد. خاویار آسترا دارای اندازه تخم مرغ متوسط و رنگ تخم آن خاکستری مایل به قهوه ای است. رنگ روشن چنین خاویاری به خاویار طلایی معروف است که بسیار کمیاب است. خاویار سوروگا دارای تخم مرغ های کوچک خاکستری است و به دلیل طعم خاص در بین مردم بسیار محبوب است.
مهمترین خواص خاویار عبارتند از:
– پیشگیری از بیماری های قلبی عروقی، سرطان و افسردگی
– سرشار از ویتامین های C، B2، B6، B12، A، D، E
– منبع غنی از اسیدهای چرب امگا 3، پروتئین، فسفر و آهن است.
– طراوت پوست
– سیستم ایمنی بدن را تقویت می کند
بدون دیدگاه