نتایج نشان داد که بیشتر ماهی های موجود در بازار دارای سطوح پایین جیوه هستند. اما مقدار کمی جیوه بالا است. محتوای جیوه در ماهی به گونه، سن، منبع غذایی و آب های زنده آن بستگی دارد. بر اساس نتایج این مطالعه و گزارش های خارج از کشور، برخی از ماهی های شکار شده مانند کوسه، اره ماهی، اره ماهی، سیم چشم طلایی و برخی گونه های تن ماهی (تون) معمولاً دارای سطوح بالاتر جیوه هستند، در حالی که ماهی آزاد، ساردین، کراپی محتوای جیوه دارند. در ماهی (کپور علف)، دس، آکونیتین، ماهی مرکب، ماهی مرکب گلی، کله بزرگ، سر اسب، غوغا زرد، ماهی اسمانتوس (ماهی ماندارین)، پیراهن قرمز و مرغ چشم درشت (کاپوک) کمتر است. از آنجایی که محتوای جیوه هر ماهی ممکن است بسته به منبع و آب های زنده متفاوت باشد، به مصرف کنندگان توصیه می شود از انواع ماهی استفاده کنند.
ماهی حاوی بسیاری از مواد مغذی است و ارزش غذایی ماهی با هم متفاوت است که بدن انسان برای رشد و نمو به آن نیاز دارد، خوردن ماهی در حد اعتدال بخشی از یک رژیم غذایی متعادل است و فواید زیادی برای سلامتی دارد. با این حال، زنان باردار و کودکان بیشتر مستعد سمیت جیوه هستند و باید از انواع خاصی از ماهیهایی که ممکن است حاوی سطوح بالایی از جیوه باشند اجتناب کنند.
جیوه چیست؟
جیوه (که معمولاً به عنوان جیوه شناخته می شود) فلزی است که به طور گسترده در محیط وجود دارد. اکثر مردم می دانند که جیوه در دماسنج مایعی به رنگ سفید مایل به نقره ای در دمای اتاق است. با این حال، این فلز همچنین می تواند با مواد دیگر در طبیعت ترکیب شود و نمک های معدنی را تشکیل دهد، یا با مواد آلی ترکیب شود و متیل جیوه را تشکیل دهد.
عطارد در پوسته زمین از طریق فوران های آتشفشانی و فعالیت های معدنی وارد محیط زیست، رودخانه ها و اقیانوس ها می شود. زباله های صنعتی باعث افزایش بیشتر انتشار جیوه می شود. میکروارگانیسم های موجود در آب جیوه غیر آلی را به متیل جیوه تبدیل می کنند.ماهی ها این میکروارگانیسم ها را می خورند و متیل جیوه را در بدن خود جمع می کنند.ماهی های بزرگ ماهی های کوچک را می خورند مانند ماهی دلمی که ماهی های کوچک تر از خود را می خورند و سطح متیل جیوه را در طول زنجیره غذایی افزایش می دهند.
خواص متیل جیوه به شرح زیر است:
سطوح در ماهی های بازی بزرگتر بالاتر است.
این امر به ویژه برای رشد مغز جنین مضر است.
با پخت و پز نمی توان محتوا را کاهش داد.
اثرات متیل جیوه بر سلامتی
متیل جیوه سمی ترین شکل جیوه است و می تواند به سیستم عصبی انسان به ویژه مغز در حال رشد آسیب برساند. ماهی غذای اصلی است که مردم متیل جیوه را می بلعند. متیل جیوه به راحتی از طریق دستگاه گوارش جذب بدن می شود و به سرعت وارد مغز می شود. مصرف مقادیر زیادی متیل جیوه می تواند بر رشد مغز جنین تأثیر بگذارد و در بزرگسالان بینایی، شنوایی، هماهنگی عضلات و حافظه را مختل کند.
مصرف ایمن
جنین در حال رشد آسیب پذیرترین گروه در برابر سمیت متیل جیوه است. برای محافظت از آنها، سازمان غذا و کشاورزی سازمان ملل متحد/ کمیته تخصصی سازمان بهداشت جهانی در مورد افزودنی های غذایی (JECFA) یک مصرف بی خطر برای متیل جیوه ایجاد کرده است که یک مصرف آزمایشی قابل تحمل هفتگی 1.6 میکروگرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن است.
مهم است که مصرف متیل جیوه توسط زنان باردار و زنان در سنین باروری نباید از TWI تجاوز کند. از آنجایی که دفع متیل جیوه زمان زیادی می برد، زنانی که قصد باردار شدن دارند باید حداقل شش ماه قبل از بارداری از ماهی هایی که دارای جیوه بالایی هستند اجتناب کنند زیرا طعمه ی استفاده شده مانند طعمه کپور متفاوت است که گاهی اوقات خطرناک خواهد بود.
روشی پرخطر و کم خطر برای خوردن ماهی
کل دریافت جیوه جیوه توسط مصرف کنندگان به محتوای جیوه غذا و مقدار مصرف شده بستگی دارد. مقدار ماهی ای که در یک زمان معین برای خوردن بی خطر است (مثلاً هفتگی) کمتر از ماهی هایی با محتوای جیوه کمتر خواهد بود. از این رو به مصرف کنندگان توصیه می شود که انواع ماهی را مصرف کنند و مصرف انواع خاصی از ماهی را ترجیح ندهند. مصرف متوسط ماهی یک تمرکز کلیدی برای به حداکثر رساندن فواید خوردن ماهی و در عین حال به حداقل رساندن خطرات ناشی از متیل جیوه است.
برآوردهای مرکز بر اساس نتایج مطالعه قبلی و این مطالعه نشان داد که دریافت هفتگی متیل جیوه در رژیم غذایی برای دانشآموزان دوره راهنمایی با مصرف متوسط بسیار کمتر از TWI بود. با این حال، میزان مصرف هفتگی متیل جیوه برای دانشآموزان دبیرستانی با مصرف زیاد ممکن است بیشتر از میزان مصرف هفتگی قابل تحمل تعیینشده توسط کمیته کارشناسی باشد البته به طعمه ماهی هم بستگی دارد بهترین طعمه برای ماهیگیری در سد زاینده رود بستگی به صید دارد.
توصیه برای مصرف کنندگان
- رژیم غذایی متعادلی داشته باشید، خسوف جزئی نخورید.
- ماهی حاوی انواع مواد مغذی مورد نیاز بدن انسان مانند اسیدهای چرب امگا 3 و پروتئین باکیفیت می باشد که توصیه می شود انواع ماهی را در حد اعتدال مصرف کنید.
- زنان باردار، زنانی که قصد بارداری دارند و کودکان خردسال باید از ماهی هایی که ممکن است دارای جیوه بالایی هستند اجتناب کنند.
- غذا را از تامین کنندگان قابل اعتماد خریداری کنید.
- اطلاعات منبع را به درستی حفظ کنید تا در صورت لزوم بتوان منبع را ردیابی کرد.
- انواع ماهی های فروخته شده و ارائه شده و گونه های ماهی مورد استفاده در محصولات ماهی را به مشتریان ارائه دهید.
بدون دیدگاه